29/01/2024 CBAM: Rapportage

Einde januari dienen rapporterende aangevers de eerste CBAM-aangifte in te dienen. Deze heeft betrekking op de periode oktober, november & december 2023. 

De CBAM-aangifte hebben betrekking op de invoer van de volgende goederen:

  • Cement,
  • Elektriciteit,
  • Meststoffen,
  • Gietijzer, ijzer en staal (behalve sommige ferrolegeringen),
  • Aluminium,
  • Waterstof

Onder rapporterende aangever wordt verstaan:

  • De importeur die in eigen naam en voor eigen rekening een douaneaangifte voor het in het vrije verkeer brengen van goederen indient;
  • De persoon die krachtens artikel 182, lid 1, van Verordening (EU) nr. 952/2013 in het bezit is van een vergunning om een douaneaangifte in te dienen en aangifte doet van de invoer van goederen;
  • De indirecte douanevertegenwoordiger, indien de douaneaangifte wordt ingediend door de indirecte douanevertegenwoordiger die is aangesteld overeenkomstig artikel 18 van Verordening (EU) nr. 952/2013, indien de importeur buiten de Unie is gevestigd of indien de indirecte douanevertegenwoordiger overeenkomstig artikel 32 van Verordening (EU) 2023/956 heeft ingestemd met de rapportageverplichtingen.

Momenteel is er sprake van een overgangsperiode. Deze loopt van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2025.

Om aangevers in staat te stellen hun rapportage op punt te zetten publiceerde de Commissie een lijst met Standaadwaarden. Tot en met 31 juli 2024 mag de aangever voor elke invoer van goederen waarvoor hij niet over ver alle informatie beschikt onder ander de door de Commissie beschikbaar gestelde en gepubliceerde standaardwaarden gebruiken. Het gebruik van standaardwaarden voor de rapportage tijdens de overgangsperiode is dus is dus mogelijk voor de eerste drie verslagperioden, zonder kwantitatieve beperkingen. 

Raadpleeg de FAQ van de Europese Commissie hier. Hierin kan je meer informatie terugvinden over de Standaardwaarden (“Default Values”) 

De lijst met standaardwaarden kan je tevens terugvinden op de website van de Commissie (onder “Guidance”)

Meer informatie over CBAM kan je terugvinden op de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Labels: