03/02/2020 Lancering EMCS 3.4 op 13 februari - Update

Tijdens de laatste meeting van de Werkgroep ICT / Softwareproviders bespraken de leden onder andere de lancering van EMCS 3.4 (Excise Movement and Control System). EMCS is het geautomatiseerd systeem om accijnsgoederen onder een accijnsschorsingsregeling over te brengen in de EU. 

Op 13 februari 2020 voorziet de Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen een aanpassing van dit systeem.

Hieronder de belangrijkste wijzigingen voor de gebruikers:

  • Je ontvangt een nieuw bericht (IE881) van de manuele afsluiting van het e-AD.
  • Om een betere "cross-check" tussen de informatie in elektronische bijlagen of papieren documenten die de goederen vergezellen en het e-AD te garanderen, zal je vanaf nu meer informatie over het documenttype of het certificaat kunnen vermelden in de e-AD. De lijst met codes die verwijzen naar het documenttype kan je raadplegen via deze linkOpmerking: Naast de codes 0 tot en met 18 kan je ook verwijzen naar de Tariccode in vak 44 van het Enig Document.
  • In de e-AD voorzien we een nieuw veld "Verzendingsmerken" onder de rubriek "Verpakking". Dit veld is verplicht wanneer je de waarde "0" als aantal verpakkingen opgeeft. 

Meer informatie over EMCS en de nieuwe versie kan je hier terugvinden. 

De migratie van fase 3.3. naar fase 3.4. vereist in principe een onderbreking van het EMCS-systeem op 13 februari 2020 (00u00 tot 10u00).  Een bevestiging hiervan volgt. Een callnummer voor de bewegingen die plaatsvinden binnen deze tijdspanne is voorzien. Een noodprocedure is voorzien. De communicatie hierover loopt via deze pagina.

Nog vragen? Contacteer dan de Helpdesk EMCS (emcs.helpdesk@minfin.fed.be) of de dienst Accijnswetgeving (da.lex.acc@minfin.fed.be).