04/06/2018 "Arrival at exit" uitgesteld

In tegenstelling tot het eerder nieuwsbericht over de aankomstmelding, zal de verplichting niet ingaan op 4 juni 2018, maar op 1 september 2018, omdat er voorrang wordt verleend aan de implementatie van CCRM.

Korte toelichting betreffende Arrival at Exit:

Arrival at Exit is het begin en een onderdeel van het volledige geautomatiseerde uitvoerproces. Om de aankomst van goederen op kantoor van uitgang te melden kan men gebruik maken van CODECO (aankomstmelding voor containers) of Charge Report (aankomstmelding voor zowel lucht- als zeevracht). De koppeling naar de aangifte gebeurt via MRN in combinatie met Containernummer, VIN, Permit (of MAWB). Arrival at Exit zal het Exportmanifest linken aan de aangifte om op geautomatiseerde wijze de uitgang te bevestigen.

Voorlopig berust de verplichting enkel op containers en zal er worden gestart in Antwerpen. Volgende fases zijn uitrol naar bulk, RoRo en andere ambtsgebieden. Het doel is om ook met het Exportmanifest dit jaar nog operationeel te zijn.

Alle nuttige en noodzakelijk documentatie, waaronder de Message Implementation Guide is terug te vinden op de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.