11/03/2019 Versoepeling gebruik losplaats

Zoals meegedeeld in de laatste vergadering van de werkgroep Binnenbrengen, wijzigde de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen de circulaire over goedgekeurde en aangewezen plaatsen voor het aanbrengen van goederen bij de douane. De wijziging betreft de uitbreiding van de openingsuren voor de goedgekeurde plaatsen van lossing, toegelaten voor AEO's.

Kortom:

* vergunninghouder is AEO : uitbreiding van de openingsuren tot 24/24 u, 7 dagen op 7

* vergunninghouder is niet-AEO : openingsuren blijven de openingsuren van de eerstelijns controlediensten

De uitbreiding kan uitsluitend verleend worden indien volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • De firma moet de uitbreiding aanvragen en aantonen dat de economische behoefte bestaat;
  • De douane moet douanetoezicht kunnen uitoefenen zonder administratieve maatregelen te moeten nemen die niet in verhouding staan tot die economische behoefte;
  • Voor de PLDA-aangiften die buiten de kantooruren worden geldig gemaakt dient de firma overwerk aan te vragen. Zij dienen dit te doen bij de Regiekamer bevoegd over de locatie waar de goederen zich bevinden.  De principes inzake retributies zijn ter zake van toepassing.

Niet AEO's kunnen uiteraard steeds gebruik maken van de normale procedure en de goederen aanbrengen bij de eerstelijns controlediensten die gevestigd zijn op de EU-buitengrens, waar de openingsuren ruimer zijn.

Voor meer informatie, lees het verslag van de werkgroep Binnenbrengen en de circulaire 2019/C/12, gepubliceerd op Fisconetplus.