23/03/2022 Tijdelijke verlaging van de bijzondere accijnzen - Update

Op vrijdag 18 maart organiseerde het Nationaal Forum een kort infomoment waar de leden van de WG Accijnzen en de Beroepsfederaties meer toelichting kregen over de tijdelijke verlaging van de bijzondere accijnzen en het Cliquet-systeem. 

Context:

Inzake accijnzen besloot de regering om de bijzondere accijns op diesel en benzine vanaf  19 maart 2022 tijdelijk te verlagen met 175 euro/1.000 liter inclusief 21% BTW (of 144,6281 EUR/1.000 liter excl. BTW). 

De verlaging van het accijnstarief gaat samen met een cliquet-systeem (van 19 maart 2022 tot en met 30 september 2022) waarbij het tarief van de bijzondere accijns in geval van prijsdalingen geleidelijk weer op het huidige niveau wordt gebracht.

De procedure van het cliquet-systeem verloopt als volgt:

  • De bijzondere accijns verhoogt vanaf de eerste daling van de maximumprijs die leidt tot een daling van de maximumprijs onder 1,70 euro per liter respectievelijk voor diesel of benzine, en bij elke volgende daling van de maximumprijzen.
  • De verhoging van de bijzondere accijns bedraagt de helft van de verlaging van het maximum van de prijs exclusief btw.

Na afloop van de tijdelijke maatregel verhoogt het accijnstarief opnieuw tot het huidig niveau, indien dit niet bereikt zou zijn op 30 september 2022 via het cliquet-systeem.

Voor zowel de verlaging van de accijnstarieven als voor de verhoging van de accijnstarieven zijn er uitvoeringsbesluiten genomen om voor de voorraden van de betrokken energieproducten een terugbetaling of een bijbetaling uit te voeren. 

Tot slot, ook voor het terugbetalingsbedrag voor de professionele diesel is een tijdelijke verlaging voorzien. De betrokkenen betalen evenwel nog steeds hetzelfde accijnstarief zoals dit van toepassing was op 1 januari 2022.

Het Koninklijk Besluit tot voorlopige wijziging van artikel 419, b), c), e) i) en f) i), artikel 420, § 3 en artikel 429, § 5, 1) van de programmawet van 27 december 2004 is gepubliceerd en kan je raadplegen in het Staatsblad.

Modaliteiten terugbetaling m.b.t. de accijnsverlaging:

Om de stockgegevens op eenvormige wijze te verzamelen stelt de AAD&A een standaardformulier ter beschikking.

  • Het verzoek om een terugbetaling kan je per e-mail doorsturen als een "voorraadaangifte" aan:
    • Meld als onderwerp “Verlaging accijns 19-03-22 Naam aanvrager”
    • E-mail adres:
      • Voor een vergunning zonder centralisatie: aan het hulpkantoor verantwoordelijk voor de plaats van opslag;
      • Voor een vergunning  met centralisatie ("gecentraliseerd beheer"): aan het hulpkantoor verantwoordelijk voor de plaats waar de hoofdboekhouding wordt bijgehouden (= verantwoordelijk voor alle opslagplaatsen).

De contactgegevens van de hulpkantoren en hun ambtsgebied kan je hier raadplegen.

  • Voor elk pompstation/opslagplaats dien je een voorraadaangifte op te stellen met vermelding van de producten (hoeveelheden in voorraad of in doorvoer) waarvoor je een terugbetaling vraagt;
  • De voorraadaangifte moet uiterlijk op donderdag van de week die volgt op de tariefverlaging in het bezit zijn van het bevoegde hulpkantoor. Aanvragen ontvangen na deze datum of onvolledig op deze datum, zullen als niet ontvankelijk worden beschouwd;
  • De voorraadaangifte dient vergezeld te zijn van een geldige volmacht waarbij de aanvrager wordt gemachtigd de terugbetaling te ontvangen, opgesteld door de persoon die de belasting daadwerkelijk aan de Schatkist betaald (leverancier). Een model van volmacht is tevens beschikbaar.

Update: Gelieve er rekening mee te houden dat de deadline voor het indienen van de vorraadaangifte en zo aanspraak te maken op de terugbetaling van de accijnzen donderdag 24 maart 2022, 24.00 uur is.

Meer informatie kan je terugvinden op de site van de AAD&A. De documenten kan je in bijlage terugvinden.