23/12/2021 Wijziging accijns inzake elektriciteit en gemengd gebruik

Vanaf 1 januari 2022 wordt het tarief en de structuur van de bijzondere accijns op elektriciteit aangepast. Deze wijzigingen gaan in op 1 januari 2022 en ook de vrijstellingen van accijnzen kunnen vanaf dat moment in principe worden toegepast. 

Wanneer één EAN beleverd wordt met enkel vrijgestelde elektriciteit, stellen zich geen problemen. Bij sommige eindgebruikers is er sprake van een gemengd verbruik,  een deel van hun verbruik is vrijgesteld, en een deel niet. Deze eindgebruikers dienen de vereiste vergunningsaanvraag in te dienen met vermelding van het (vermoede) vrijstellingspercentage. Wanneer er geen aparte EAN is, zal de energieleverancier de accijnzen  doorgerekend op basis van het in de vergunning vermelde vrijstellingspercentage. 

De energieleveranciers dienen hun systemen vanaf 1 januari 2022 aan te passen aan de wijzigingen die het gevolg zijn van de herziening van de programmawet van 27 december 2004 waarbij de structuur en de tarieven van de accijnzen op aardgas en elektriciteit worden gewijzigd. 

Raadpleeg de website van de Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen voor meer informatie.

 

Labels: