27/09/2022 Oekraïne treedt toe tot de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer - update

De procedures voor de toetreding van Oekraïne tot de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling over douanevervoer en tot de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende de vereenvoudiging van formaliteiten in het goederenverkeer, zijn afgerond. De toetreding van Oekraïne is voorzien op 1 oktober 2022.

Vanaf dan zal Oekraïne deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, wat het gebruik van de gemeenschappelijke regeling over douanevervoer op het grondgebied van Oekraïne mogelijk maakt. 

Als aangever brengt deze toetreding een aantal wijzigingen met zich mee. Raadpleeg de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen voor meer informatie.

Hou er rekening mee dat Oekraïne ook zal toetreden tot NCTS en de veranderingen die hiermee gepaard gaan.

  • Er zullen douanekantoren beschikbaar zijn in Oekraïne, dit zowel als kantoor van doorgang, bestemming of vertrek. De lijst van kantoren kan je raadplegen op de website van de Europese Commissie. Oekraïne maakt geen deel uitmaakt van de EU. Bij het overschrijden van het Oekraïens grondgebied, dien je een kantoor van doorgang in Oekraïne te gebruiken.
  • De borgstellingen worden uitgebreid naar Oekraïne. Vanaf 1 oktober is Oekraïne namelijk uitgesloten van de borgstellingen NCTS gesteld in België. Wil je Oekraïne toevoegen, dien je contact op te nemen met de borgsteller. Doe je dit niet, dan dien je bij de borgstelling Oekraïne steeds op te nemen in de lijst van uitgesloten landen.

Update: De nieuwe circulaire 2022/C/94 over deze toetredingen is beschikbaar op FISCONETplus