13/02/2024 EMCS: Cross-check AES

De dienst Accijnswetgeving publiceerde een bijkomende nota over de implementatie van EMCS 4.1, je kan de informatie raadplegen op de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (nota DA 50.014.737 NL).

De AAD&A besloot, om een goede uitrol te garanderen, de planning voor de Go Live van AES te herzien. AES zal live gaan op woensdag 17 april 2024, operatoren dienen ten laatste op 30 augustus 2024 over te stappen. Concreet kan daardoor een uitvoeraangifte nog steeds in PLDA ingediend worden gedurende bepaalde tijd, dan wel in AES zodra deze in productie staat geïnstalleerd. 

Wat de cross-check betreft, betekent dit dat die door EMCS wordt afgehandeld ingeval de uitvoeraangifte in PLDA werd ingediend, zoals voorheen het geval was, met het verschil dat er op moment van vrijgave voor uitvoer zowel een bericht ter kennisgeving van “Aanvaarde uitvoeraangifte” alsook een bericht ter kennisgeving van “Uitvoer vrijgegeven” wordt verstuurd.

Wanneer de uitvoeraangifte in AES wordt ingediend, dan zal ook de cross-check in AES plaatsvinden in overeenstemming met de specificaties zoals die met EMCS Fase 4.1 werden opgesteld.

De keuze voor PLDA dan wel AES voor het indienen van de uitvoeraangifte, bepaalt meteen ook waar alle vervolgacties dienen te gebeuren. Voor eenzelfde uitvoeraangifte kunnen immers niet AES en PLDA door mekaar gebruikt worden. Dat heeft als gevolg dat een manuele cross-check zoals die voorheen bestond, enkel maar kan toegepast worden wanneer de uitvoeraangifte in PLDA werd ingediend (en de cross-check bijgevolg in EMCS gebeurt).

Labels: