20/04/2021 E-globalisatie: Antidumping en compenserende maatregelen

In navolging van het Open Forum e-Globalisatie op 3 maart 2021, herzag de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) de toepassing van de e-globalisatie voor goederen onderhevig aan antidumping of compenserende maatregelen. 

De AAD&A deelt mee dat goederen waarop antidumping of compenserende maatregelen van toepassing zijn, mogen worden aangegeven via EIDR met e-globalisatie. Als EIDR-vergunninghouder met mogelijkheid tot globalisatie dien je wel aan alle volgende voorwaarden te voldoen:

  1. Je bent AEO-C
  2. Je bent de eigenaar van de betrokken goederen
  3. Je dient de aangifte in eigen naam in 
  4. Er moet een economische behoefte bestaan om de globalisatie toe te passen. Als je een vergunning aanvraagt dien je de economische behoefte toe te lichten.

Beschik je over een vergunning EIDR met globalisatie en wil je goederen waarop antidumping of compenserende maatregelen van toepassing zijn aangeven via e-globalisatie? Dien dan een aanvraag tot wijziging van je vergunning in bij je regionale vergunningsdienst.

Na ontvangst van deze aanvraag zal de AAD&A een audit starten om na te gaan of aan alle voorwaarden voldaan zijn.

Antidumping en compenserende maatregelen kan je beschouwen als het geheel van maatregelen dat de Europese Commissie hanteert om de Europese markt te beschermen tegen invoer met dumping of met subsidiëring uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie. 

Het betreft volgende maatregelen:

  • Registratie voor antidumping-/compenserende maatregelen;
  • Voorlopige antidumpingrechten;
  • Voorlopige compenserende rechten;
  • Definitieve antidumpingrechten;
  • Definitieve compenserende rechten;
  • Antidumping-/compenserende rechten - inning in afwachting;
  • Antidumping-/compenserende rechten - Controle (in het bijzonder voor producten van oorsprong uit landen die een douane-unie vormen met de Europese Unie).

Raadpleeg de FAQ hier.