News


MASP: Overzicht publicaties

We verzamelden enkele belangrijke publicaties omtrent het Multi-Annual Strategic Plan for electronic Customs (MASP-C) op, onder andere, de websites van de Europese Commissie, het Nationaal Forum en de Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen.

Crisis Oekraïne: Overzicht publicaties

Raadpleeg hier alle publicaties over de crisis in Oekraïne.

16/07/2024 Preferentiële Oorsprong: Schorsing van COVID-19-gerelateerde maatregelen - Update

In ons nieuwsbericht van 6 mei 2024 deelden we mee dat certificaten inzake goederenverkeer A.TR die enkel op elektronische wijze werden afgegeven door de Turkse autoriteiten niet meer konden worden aanvaard vanaf 1 mei 2024. Een update hieromtrent is beschikbaar.

12/07/2024 MASP: Timeframe Update

De Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen deelt mee dat ze MASP timings op dit moment herbekijkt, rekening houdende met zowel externe (EU) en interne (Douane / ICT) afhankelijkheden en beperkingen.

11/07/2024 Verslag WG Accijnzen

Op maandag 8 juli kwamen de leden van de WG Accijnzen na enige tijd opnieuw samen. Tijdens de meeting gaf de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) meer informatie over de nieuwe AC4. De belangrijkste functionaliteiten kregen toelichting tijdens een demo. 

9/07/2024 Verslag Regionaal Overleg Gent

Op 7 juni kwamen de leden van het regionaal overleg Gent samen bij TVH in Waregem. Tijdens de vergadering kregen de leden meer informatie over de Vergunningen RTO en de nieuwe AC4-module.

02/07/2024 Verslag Regionaal Overleg Leuven

Op 30 mei kwamen de leden van het regionaal overleg Leuven samen. Onder andere ECS2 & ICS2 kwamen aan bod.

1/07/2024 Crisis Oekraïne: Terugkeer van lege stalen biervaten - Update

Aansluitend op de communicatie van 22/03/2024, delen we via deze we een update van de toe te passen procedure voor de terugkeer van lege stalen biervaten (HS code 7310) uit Rusland. Het retourneren van lege biervaten kan de standaard importprocedure voor geretourneerde goederen volgen. Dat kan dus ook gelden voor het retourneren van lege biervaten uit Rusland.

28/06/2024 MASP: PoUS - Update

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) communiceerde dat het vanaf 01 maart 2024 in principe verplicht is om uniestatusbewijzen via het PoUS-systeem aan te vragen. Evenwel, rekening houdende met de organisatorische impact en de beperkte periode waarin je je als operator kon voorbereiden, besliste de AAD&A dat het mogelijk bleef om de Uniestatusbewijzen via PLDA aan te vragen.
Rekening houdende met de geldende wetgeving en ervan uitgaande dat operatoren deze extra tijd hebben gebruikt om hun processen zal het verplicht gebruik van PoUS effectief ingaan vanaf 1 augustus 2024.

26/06/2026 Verslag Regionaal Overleg Luik

De leden van het Regionaal Overleg Luik (Bierset) kwamen samen op 21 mei. Tijdens de vergadering kregen de leden meer informatie over PoUS, PN/TS & REN alsook de sancties tegen Rusland.

Pagina's

Abonneren op Nationaal Forum RSS